luni, 7 noiembrie 2011

Viaţă extraterestră , Viaţa extraterestră este la ora actuală (2011) doar o ipoteză, conform căreia în Univers ar putea să existe şi viaţă al cărei mediu natural nu este Pământul. Acest concept se referă la orice tip sau formă de viaţă, de la cele mai simple sisteme biologice (de ex. virusuri şi procariote) până la cele mai complexe forme de viaţă cu inteligenţă proprie şi organizare socială. Totuşi, existenţa vieţii în afara Terrei, fie ea orişicât de primitivă sau evoluată, nu a putut fi dovedită cu certitudine nici până în ziua de azi.

Pe care corpuri cereşti ar putea exista viaţă


Stelele sunt prea fierbinţi pentru a adăposti fenomene de viaţă. Dar din cauză că numai galaxia noastră conţine probabil miliarde de planete, oamenii de ştiinţă presupun că viaţa extraterestră există. La ora actuală (2011) se cunosc deja concret peste 500 de exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar), dar toate acestea sunt prea îndepărtate de Pământ şi de aceea prea greu de cercetat în privinţa existenţei unor forme de viaţă.
Condiţii minime ale existenţei vieţii pe o planetă extraterestră sunt:
energie (prezentă de exemplu prin fenomenele relativ calde de pe Enceladus),
molecule conţinând carbon (substanţe organice),
apă.
Multe din planetele deja descoperite sau bănuite orbitează în jurul unui sistem solar binar sau multiplu; în aceste cazuri traiectoriile lor sunt curbe geometrice foarte complicate, care se apropie şi se depărtează de Sorii respectivi în mod amplu. De aceea pe aceste planete există variaţii mari de temperatură, care practic exclud existenţa vieţii. Altfel spus, o condiţie suplimentară este ca planeta respectivă să orbiteze în jurul unui singur Soare central (aşa cum este cazul şi cu Pământul).
În interiorul sistemului nostru solar se cunosc deja 3 corpuri cereşti care îndeplinesc condiţiile minime necesare pentru apariţia vieţii:
Enceladus (satelit) - satelit al planetei Saturn
Marte (planetă)
Europa (satelit) - satelit al planetei Jupiter.
[modificare]Forme de viaţă excepţionale


Viaţa extraterestră, dacă ar exista, ar putea fi total diferită de tot ce se cunoaşte până acum. Drept dovadă folosesc descoperirile recente pe Pământ a câtorva forme de viaţă excepţionale, deosebite de toate formele tradiţionale: [1]. Aşa de ex.:
Bacterii arsenofage - în lacul sărat Mono Lake din California, SUA.
Bacterii într-un lac de asfalt de pe insula caraibeană Trinidad.
Pentru mai multe detalii vezi Viaţă#Forme de viaţă excepţionale.
[modificare]SETI


"SETI" este un acronim de la expresia engleză "Search for Extraterrestrial Intelligence" (română: Căutarea vieţii extraterestre inteligente). Este vorba despre căutarea în cosmos a unor semnale ce ar putea proveni de la civilizaţii extraterestre dezvoltate, inteligente. Există şi un institut internaţional de cercetare pe acest domeniu, numit SETI Institute, aflat în oraşul Mountin View din California, SUA.
Începând din anul 1960 au fost lansate câteva programe ştiinţifice de căutare, printre care şi căutări de semnale în domeniul radio din spectrul undelor electromagnetice.
Pentru călătorii interstelare, care în romanele science-fiction se întâlnesc atât de des, este pentru omenire mult prea devreme, dificultăţile unei astfel de călătorii fiind încă de neînvins, cauza principală fiind distanţele copleşitoare dintre Pământ şi alte planete (exoplanete), precum şi timpul necesar, corespunzător distanţei.
În locul acestora, astronomii cercetează deja bolta cerească cu ajutorul radiotelescoapelor, sperând ca într-o bună zi să recepţioneze semnale de la o civilizaţie de pe vreo planetă îndepărtată, de undeva din Univers. Această speranţă impune ca civilizaţia îndepărtată să dispună la rândul ei de sisteme de producere şi transmisie a semnalelor radio la mari distanţe. În plus mai este nevoie şi ca respectiva civilizaţie să se afle într-un stadiu de dezvoltare şi organizare socială cât de cât corespunzător cu al nostru, deci este nevoie şi de o coincidenţă în timp, care şi ea este foarte puţin probabilă.
Totuşi nici măcar cercetările efectuate aici pe Pământ nu sunt simple, aceasta iarăşi din cauza imenselor întinderi ale Universului şi galaxiilor. Numai galaxia noastră, Calea Lactee, conţine peste 100 miliarde de stele, şi are un diametru de circa 100.000 ani-lumină. Alte galaxii conţin stele şi mai îndepărtate. Un mic procent din aceste stele ar putea prezenta planete cu condiţii fizice favorabile vieţii. Pentru a găsi însă un semnal încă total necunoscut, venit de undeva din cosmos, este fără îndoială nevoie de tehnici, dar şi de strategii de căutare deosebit de sofisticate. Până în ziua de azi (2011) încă nu se poate nici măcar aprecia numărul eventualelor civilizaţii din Calea Lactee cu care civilizaţia omenească ar putea intra în contact în viitor. În plus, nu se poate aprecia nici cât va dura căutarea: decenii, milenii, sau poate chiar milioane de ani?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu