luni, 7 noiembrie 2011

Elementele chimice Cele 7 elemente cunoscute sub denumirea de metale (sau mai exact, alte metale) sunt localizate in grupele 13, 14 si 15. Cu toate ca aceste elemente sunt ductile si maleabile, nu sunt la fel ca si metalele de tranzitie. Aceste elemente, spre deosebire de metalele de tranzitie, nu se gasesc in stari de oxidare diferite si electronii de valenta se gasesc doar in stratul exterior. Toate aceste metale [...]

  • Elementele chimice
  • Cele 7 elemente cunoscute sub denumirea de metale (sau mai exact, alte metale) sunt localizate in grupele 13, 14 si 15. Cu toate ca aceste elemente sunt ductile si maleabile, nu sunt la fel ca si metalele de tranzitie. Aceste elemente, spre deosebire de metalele de tranzitie, nu se gasesc in stari de oxidare diferite si electronii de valenta se gasesc doar in stratul exterior. Toate aceste metale sunt solide, au o densitate relativ mare si sunt opace. Numerele lor de oxidare sunt +3, A?4 si-3.

    Nemetalele sunt elementele din grupele 14, 15 si 16 ale sistemului periodic. Nemetalele nu pot conduce curentul electric si caldura prea bine. Spre deosebire de metale, nemetalele nu pot fi trase in fire sau in foi, deci nu sunt nici ductile si nici maleabile. Nemetalele exista in 2 stari de agregare la temperatura normala(20şC): solide(ex: carbon), gaze(ex: oxigen). Nemetalele nu au luciu si nu reflecta lumina. Numerelor de oxidare ale nemetalelor sunt: A?4, -3 si -2.

    Cele 30 de metale rare sunt lantanidele siactinidele. Un element dintre lantanide si majoritatea actinidelor sunt numite trans-uraniu, adica uraniu sintetic (facut de om). Toate metalele rare se afla in grupa a3-a a sistemului periodic in perioada a6-a si a7-a. Metalele rare sunt compuse din seriile de lantanide si actinide.

    Cele sase gaze nobile sau gaze rare, se afla in grupa a18-a a sistemului periodic. Aceste elemente erau considerate ca fiind gaze inerte pana in anii '60. Toate cele sase gaze nobile au numarul maxim posibil de electroni pe ultimul strat (2 pentru heliu si 8 pentru toate celelalte), lucru ce le face stabile. 

    Semi-metalele sunt elementele aflate de-a lungul "liniei" care desparte metalele de nemetale. Aceasta "linie" incepe dintre bor si aluminiu si se termina la "granita" dintre poloniu si astatin. Singurul element care face exceptie de la aceasta regula este aluminiul, care face parte din categoria metalelor. Semi-

    metalele au atat proprietatile metalelor cat si proprietatile nemetalelor. Unele semi-metale, cum ar fi siliciul si germaniul, sunt semi-conductoare. Asta inseamna ca pot conduce curentul electric in anumite conditii. Aceasta proprietate face ca semi-metalele sa fie foarte folositoare in industria computerelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu