luni, 7 noiembrie 2011

Matematicieni celebri Nicolae Cioranescu (1903-1957) Fecior de invatatori, Nicolae Cioranescu s-a nascut in Bucuresti la 28 martie 1903. Vrednicul institutor, tatal matematicianului, a fost intemeietorul primei scoli de surdo-muti din Romania.Viitorul matematician a urmat scoala primara in satul Moroeni. Clasa a I-a de liceu a urmat-o la liceul "Manastirea Dealu", clasele II -VII la "Mihai Viteazu" iar clasa a VII-a la


Nicolae Cioranescu (1903-1957) Fecior de invatatori, Nicolae Cioranescu s-a nascut in Bucuresti la 28 martie 1903. Vrednicul institutor, tatal matematicianului, a fost intemeietorul primei scoli de surdo-muti din Romania.Viitorul matematician a urmat scoala primara in satul Moroeni. Clasa a I-a de liceu a urmat-o la liceul "Manastirea Dealu", clasele II -VII la "Mihai Viteazu" iar clasa a VII-a la liceul "Spiru Haret " din Bucuresti.


Dupa bacalaureat s-a inscris la Universitatea din Bucuresti unde si-a luat licenta in matematici in anul 1925 si licenta in stiinte fizico-chimice in acelasi an. In urma staruintelor lui Gh. Titeica pleaca la Paris si-si ia din nou licenta in stiinte la Sorbona, cu certificate privind calculul diferential si integral, analiza superioara si mecanica rationala. 

In ianuarie 1929 trece si doctoratul in matematici tot la Sorbona. Se intoarce in tara si este numit conferentiar la matematici generale pentru anul preparator, la scoala Politehnica din Bucuresti unde este titularizat definitiv la 1 mai 1933 si a predat aici pana in 1941. Prin iesirea la pensie a lui D.Pompeiu, N. Ciorranescu este trecut profesor suplinitor la catedra de geometrie analitica, pana in 1943 cand a trecut la catedra de analiza. In 1944 al gasim functionand ca rector al Politehnicii Bucuresti.Emanoil Bacaloglu (1830-1891).Fizician si matematician, participant la revolutia din 1848.

A fost profesor la Universitatea din Bucuresti si membru al Academiei Romane. A publicat primele lucrari stiintifice romanesti de matematice, fizica si chimie, punand bazele terminologiei noastre in aceste domenii. Este unul dintre principalii initiatori ai Societatii de stiinte fizice care a luat nastere in 1890.

A participat la Revolutia de la 1848. Este creditat cu primele lucrari stiintifice romanesti de matematica, fizica si chimie, contribuind astfel la crearea terminologiei in limba romana pentru aceste domenii. Este si unul dintre principalii initiatori ai "Societatii de stiinte fizice", infiintata in 1890.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu