duminică, 6 noiembrie 2011

Te plictisesti? E bine!


Intr-o societate atat de axata pe productivitate, eficienta si sarcini terminate la timp si intr-o perioada a conectarii permanente la diferite tipuri de telefoane, computere si altele, ar fi foarte usor sa trecem cu privirea peste plictiseala si sa ii punem eticheta de “metoda de a pierde timpul”.
Dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca plictiseala si vanatul de cai verzi pe pereti sunt bune, in principal pentru ca ne fac sa visam cu ochii deschisi si sa ne concentram asupra unor probleme care ne framanta subconstientul. Atunci cand lucrurile devin monotone, ne aruncam in aceasta activitate mentala foarte speciala, visatul cu ochii deschisi, o forma de a gandi atunci cand de fapt nu am vrea sa o facem.
Ceea ce englezii numesc “mind wandering” ne ocupa o buna bucata din zi si pare a fi modul cel mai natural pentru noi de a gasi solutii. Atunci cand visam cu ochii deschisi suntem in zona dintre visarea din timpul somnului si atentia dirijata, suntem in stare de trezire, dar nu cu adevarat prezenti.
Studiile realizate demonstreaza ca visarea noastra din timpul zilei este cu adevarat ciudata, dar ne petrecem mai bine de un sfert din viata cu ea, asa ca e un talent pe care ar trebui sa ni-l dezvoltam, tocmai pentru a gandi mai bine. Concluziile par sa fie clare: spor cu plictiseala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu